Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Teresia Svanvik

Forskare

Teresia Svanvik
Forskare
maria-teresia.svanvik@gu.se


Avd för obstetrik och gynekologi vid Institutionen för kliniska vetenskaper (Mer information)
Kvinnokliniken SU Östra
416 85 Göteborg
0313434216
Besöksadress: Journalvägen 6 Kvinnoklin SU/Östra , 416 85 Göteborg

Om Teresia Svanvik

Disputation april 2019 - Long-term survival and prognostic factors in endometrial cancer - a populationbased cohort study

Länk till avhandlingen

Kort sammanfattning;

Utbildningsnivå påverkar tidig upptäckt av cancer
Livmoderkroppscancer (endometricancer) är den 6:e vanligaste cancersjukdomen hos kvinnor i världen. I Sverige insjuknar cirka 1400 kvinnor per år*. Eftersom en majoritet upptäcks i ett tidigt stadium så är den totala överlevnaden god, och efter 5 år lever cirka 85 procent av de som drabbats jämfört med en jämförbar grupp i den allmänna befolkning. Behandling består av kirurg men även tilläggsbehandling med strålning och cellgifter förekommer.

Hennes avhandling handlar om prognostiska faktorer, det vill säga de faktorer som kan förutsäga en sjukdoms naturalförlopp vid livmoderkroppscancer, jämfört med de behandlingsprediktiva faktorerna som förutsäger behandlingskänslighet hos individen. Man vet sedan tidigare, att utbildningsnivå kan påverka individens kunskap om hälsosamma levnadsvanor och symptom på sjukdom. Rökning och fetma är till exempel två riskfaktorer och vanligare i grupper med låg utbildningsnivå.

- De prognostiska faktorerna används för att dela in patienter med cancer i livmodern i olika riskgrupper som i sin tur används för att styra behandlingen. Här valde vi även att studera om utbildningsnivå och utländsk härkomst påverkade antalet fall av mer utbredd cancer i livmodern. Det vill säga när cancern upptäcks i ett senare skede, säger Teresia Svanvik, vårdenhetsöverläkare inom förlossningsvården vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset/Östra.

Hennes forskning bygger på data från ett kvalitetsregister för all gynekologisk cancer, vid Regionalt Cancercentrum Väst. Här har man bland annat kunna jämföra överlevnaden i olika typer av livmoderkroppscancer mellan två olika vårdprogram som användes mellan 1995–2006 och 2006–2011. Även data från Statistiska Centralbyrån har använts.

Bättre anpassad information kan öka överlevnaden
- Resultaten visar att kvinnor i åldern 50–74 år med låg utbildningsnivå har fler antal nydiagnostiserade fall av utbredd livmoderkroppscancer, det vill säga tumörväxt även utanför livmoderkroppen, jämfört med kvinnor i samma åldersgrupp med hög utbildning. Vi studerade även om kvinnor i samma åldersgrupp, 50–74 år med utländsk härkomst, hade fler antal nydiagnostiserade fall av utbredd livmoderkroppscancer, jämfört med svenskfödda kvinnor, men vi fann inget sådant samband.

Resultaten kan nu bidra med kunskap kring riskgruppsindelning och stödjer behovet av mer riktad information till grupper med låg utbildningsnivå. Denna/dessa grupper behöver få bättre anpassad kunskap vad det gäller riskfaktorer och symptom på cancer i livmoderkroppen.

*De tre vanligaste formerna av gynekologisk cancer är livmoderkroppscancer, äggstockscancer och livmoderhalscancer, med cirka 1400, 700, respektive 450 fall per år. Sjukdomarna skiljer sig åt, både vad gäller behandling, överlevnad och hur tidigt man får symtom. (Källa: Regionalt Cancercentrum Väst /feb 2019)

Senaste publikationer

Visar 1 - 6 av 6

2020

2019

2017

2009

Visar 1 - 6 av 6

Sidansvarig: Susanne Lj Westergren|Sidan uppdaterades: 2015-09-25
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?