Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Pihla Kuusela

forskare

Pihla Kuusela
forskare
pihla.kuusela@vgregion.se
0 33-6163245

Postadress: Journalvägen 6, 41685 Göteborg
Besöksadress: Kvinnokliniken SU/Östra , Göteborg
Arbetsuppgifter: överläkare, doktorand, studierektor


Avd för obstetrik och gynekologi vid Institutionen för kliniska vetenskaper (Mer information)
Kvinnokliniken SU Östra
416 85 Göteborg
0313434216
Besöksadress: Journalvägen 6 Kvinnoklin SU/Östra , 416 85 Göteborg

Om Pihla Kuusela

Avhandling - Ultrasound measurement of cervical length in the second trimester of pregnancy for prediction of preterm delivery

Tid: 2019-05-24 kl 13:00-15:30
Plats: Hörsal Arvid Carlsson, Academicum, Medicinaregatan 3, Göteborg
Handledare:Ulla-Britt Wennerholm
Bihandledare: Lil Valentin, Bo jacobsson och Henrik Hagberg
Opponent: Ove Axelsson, institutionen för kliniska vetenskaper, Uppsala universitet,
Betygsnämnd: Karin Sundfeldt, Peter Conner och Ylva Vladic Stjernholm

Länk till avhandlingen och kort sammanfattning kommer finnas här på Pihla's profilsida

Kort livmoderhals - riskfaktor för förtidsbörd
Förtidsbörd är globalt en av de största utmaningar inom förlossningsvården, och drabbar cirka 5–6 procent gravida kvinnor i Sverige. Förtidsbörd definieras som en förlossning som sker före 37 fullgångna graviditetsveckor. Många riskfaktorer för förtidsbörd har identifierats, men varannan kvinna med förtidsbörd har inga kända riskfaktorer. Kort livmoderhals (cervix) är en av riskfaktorerna associerad med spontan förtidsbörd. En del tidigare studier har visat att behandling med progesteron förlänger graviditeten och minskar sjukligheten för barnet under nyföddhetsperioden (neonatalperioden).

Förtidsbörd riskfaktor för barnet
För tidigt födda barn löper ökad risk att få bestående funktionsnedsättningar jämfört med fullgångna barn, till exempel cerebral pares. Ju tidigare förlossningen sker, desto större är riskerna för barnet. Sjuklighet och dödlighet under nyföddhetsperioden är högre vid förtidsbörd än vid förlossning i fullgången tid

- Min avhandling handlar om man kan använda ultraljudsmätning av livmodertappens (cervix) längd för att hitta (screena) kvinnor med risk för förtidsbörd. Resultat har visat att kort livmoderhals (cervix) än en riskfaktor för spontan förtidsbörd, ju kortare cervix, desto större risk. Som screeningmetod har mätning av cervixlängd med vaginalt ultraljud en måttlig förmåga att identifiera kvinnor som kom att föda för tidigt. Förmågan att förutsäga förtidsbörd var bättre vid mätning i sena graviditetsveckor (21 till 23 veckor) än i tidiga veckor (18 till 20), berättar Pihla Kuusela, överläkare på kvinnokliniken, SÄS, Borås.

Syftet var också att studera mätmetodens reproducerbarhet och pålitlighet, d.v.s. utfallet mellan olika undersökare och hos samma undersökare vid upprepade mätningar.

- Det var väsentliga skillnader mellan olika individers förmåga att upprepa mätresultaten trots gedigen utbildning och kvalitetskontroller. Resultatet reflekterar klinisk verklighet, och detta behöver man ta hänsyn till när mätningar av cervixlängd ska tolkas.

Observationsstudien levererar grundläggande data, baserade på cervixmätningar av 11 456 kvinnor och är den största ”blindade” studien av alla publicerade studier på en generell population.

Hur kan detta användas i vården?
- Om screening skall införas med mätning av cervixlängd för att identifiera kvinnor med risk för förtidsbörd, bör först beräkning av kostnadseffektivitet utföras och avvägning mellan positiva och negativa effekter av screening diskuteras. Ett arbete jag nu planerar att fortsätta med. Jag vill också studera om cervixlängden och dess förmåga att förutse förtidsbörd hos riskgrupper, till exempel som kvinnor som tidigare fött för tidigt.

Sidansvarig: Susanne Lj Westergren|Sidan uppdaterades: 2015-09-25
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?