Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Lennart Blomqvist

Doktorand/Projektassistent

Lennart Blomqvist
Doktorand/Projektassistent
lennart.blomqvist@obgyn.gu.se
0 33-6161000

Postadress: Journalvägen 6, 41685 Göteborg
Besöksadress: Kvinnokliniken , Göteborg


Avd för obstetrik och gynekologi vid Institutionen för kliniska vetenskaper (Mer information)
Kvinnokliniken SU Östra
416 85 Göteborg
0313434216
Besöksadress: Journalvägen 6 Kvinnoklin SU/Östra , 416 85 Göteborg

Om Lennart Blomqvist

AVHANDLING - Recurrent unexplained first-trimester miscarriage. Effects of acetylcalicylic acid, platelet aggregation and thyroid disease

Disputation 2019-11-08

Se pressmeddelande från Södra älvsborgs sjukhus

Länk till avhandlingen och en kort sammanfattning finns här;

Omhändertagande och stöd minskar risken för upprepade missfall
Upprepade tidiga missfall* förekommer hos cirka 1 procent av alla gravida par. Kvinnans ålder och antal tidigare missfall har i tidigare studier visats vara en riskfaktor för ett nytt missfall, men det finns också andra tänkbara förklarande orsaker; kromosomavvikelse hos kvinnan eller mannen, anatomiska avvikelser i livmodern, blodproppssjukdomar, hormonella sjukdomar (sköldkörtelsjukdom) samt livsstilsfaktorer (kraftig övervikt, extensiv träning).

- I en del fall finns en trolig eller tänkbar orsak, men i de allra flesta fall hittas ingen trolig förklaring vid utredning av paret. I dessa fall förekommer flera olika hypoteser om orsak, och flera olika behandlingar har prövats utan att det funnits kliniskt eller vetenskapligt stöd för någon positiv effekt; till exempel acetylsalicylsyra (ASA), heparin, progesteron, immunglobulin med flera, säger Lennart Blomqvist, överläkare vid Kvinnokliniken Södra Älvsborgs sjukhus, Borås. Han har sedan 2005 ägnat mycket tid åt par som drabbats av upprepade missfall i tidig graviditet.

Hans avhandling granskar tre av dessa hypoteser som eventuella orsak till upprepade missfall i tidig graviditet; 1) mikroblodproppar i moderkakans (placentas) minsta blodkärl, 2) ökad trombocytaggregation (hopklumpning av blodplättarna) och därmed ökad risk för blodproppar och försämrad blodcirkulation i moderkakan och till fostret samt 3) om en påverkad funktion i sköldkörteln skulle kunna vara en missfallsrisk.

ASA-behandlingen minskar inte risken för nytt missfall
- Avhandlingen visar tydligt att ”mikroblodproppar” och ökad trombocytaggregation inte är orsak till upprepade missfall i tidig graviditet, där utredning inte visat någon misstänkt orsak. Detta är inte visat tidigare. Även att behandling med acetylsalicylsyra inte minskar risken för nytt missfall för denna patientgrupp. Kvinnorna behöver då inte få en onödig läkemedelsbehandling. Någon tillräckligt stor, randomiserad studie där ASA jämförts med placebo har saknats tidigare.

ASA har däremot troligtvis en god effekt att förebygga havandeskapsförgiftning
Hans forskning tar också upp hur behandling med acetylsalicylsyra påverkar trombocyternas funktion och hur trombocytaggregationen ser ut under en normal graviditet.

- Resultaten visar hur trombocyternas funktion påverkas av behandling med acetylsalicylsyra under graviditeten och detta kan vara en viktig kunskap då det gäller behandling av vissa graviditetskomplikationer, till exempel preeklampsi (havandeskapsförgiftning) och dålig fostertillväxt.

Forskningen visade också att förekomst av tyreoperoxidasantikroppar (TPO-ak) kan vara en riskfaktor för nytt missfall. Detta är en antikropp som förekommer vid vissa autoimmuna tillstånd i sköldkörteln.

Klinisk nytta och viktiga forskningsresultaten
- Mycket talar för att planering, kontinuerlig kontakt med ansvarig läkare under graviditet och uppföljning, med fastlagt kontrollprogram och psykologiskt stöd är mycket viktigt för denna patientgrupp och för deras möjligheter att få barn. Tryggheten detta ger genom minskad stress och oror påverkar paren mer än vi tidigare trott. Vi har också kunnat avvisa några teorier som misstänkts vara förklaring till upprepade tidiga missfall.

* Definitionen av upprepade missfall varierar i olika undersökningar. Vi har valt definitionen ”minst tre efterföljande missfall i första trimestern (graviditetens första tredjedel) och i samma förhållande”. Risken för nytt missfall i första trimestern ökar med kvinnas ålder och antalet föregående i missfall.

Senaste publikationer

Treatment efficacy for idiopathic recurrent pregnancy loss – a systematic review and meta‐analyses
Emma Rasmark Roepke, Margareta Hellgren, Ragnhild Hjertberg, Lennart Blomqvist, Leif Matthiesen et al.
Acta Obstetricia et Gynecologica Scandinavica, Artikel i vetenskaplig tidskrift 2018
Artikel i vetenskaplig tidskrift

Visar 1 - 3 av 3

2019

2018

Treatment efficacy for idiopathic recurrent pregnancy loss – a systematic review and meta‐analyses
Emma Rasmark Roepke, Margareta Hellgren, Ragnhild Hjertberg, Lennart Blomqvist, Leif Matthiesen et al.
Acta Obstetricia et Gynecologica Scandinavica, Artikel i vetenskaplig tidskrift 2018
Artikel i vetenskaplig tidskrift

Visar 1 - 3 av 3

Sidansvarig: Susanne Lj Westergren|Sidan uppdaterades: 2015-09-25
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?