• Tre från vår institutionen får VR-bidrag inom Medicin och hälsa

[2019-10-25] Nu har Vetenskapsrådet offentliggjorde sina beslut om vilka ansökningar som beviljats bidrag inom Medicin och hälsa 2019. Tre forskare vid vår institution får totalt 18,6 miljoner kronor för att forska kring bland annat svår syrebrist hos för tidigt födda, genetik och graviditetslängd, samt cellterapi mot melanom

• Komplexa samspel i genetiken bakom barns födelsevikt

[2019-06-26] Ett barns födelsevikt styrs av både mammans och barnets genetik, och samspelet däremellan kan vara påfallande raffinerat. Det framgår av den hittills största studien i sitt slag, med drygt 200 internationella forskare involverade.

• Ny test förbättrar diagnostiken av äggstockscancer

[2019-06-26] Majoriteten av de kvinnor som opereras på misstanke om äggstockscancer visar sig vara helt friska eller ha godartade äggstocksförändringar. Nu har svenska forskare utvecklat en metod som ger bättre träffsäkerhet i diagnoserna.

• Första födseln efter robotassisterad livmodertransplantation

[2019-04-11] En pojke på 48 centimeter och 2900 gram - nu är det första barnet fött efter teknikskiftet inom den världsledande forskningen om livmodertransplantationer i Göteborg. Förlossningen med planerat kejsarsnitt skedde på måndagen den 8 april, och hela familjen mår bra.

• Första graviditeten efter livmodertransplantation med robotkirurgi

[2019-01-22] Den uppmärksammade forskningen kring livmodertransplantationer i Göteborg sker numera med stöd av robotassisterad titthålskirurgi, en förändring som gjort ingreppen på donatorerna betydligt lindrigare. Efter teknikskiftet är en första kvinna nu gravid.

• Ökad chans till lyckad IVF om 18-20 ägg plockas ut

[2018-08-29] Sannolikheten för barn efter IVF-behandling ökar om antalet ägg som stimuleras att mogna i kvinnans äggstockar uppgår till 18-20 stycken, visar en avhandling vid Sahlgrenska akademin. Det är ett högre antal ägg än vad dagens IVF-behandlingar tar sikte på.

• Utbildning och inkomst avgör om kvinnor lämnar cellprov

[2018-01-11] Bilden av att utlandsfödda kvinnor i Sverige oftare uteblir från gynekologisk cellprovskontroll behöver nyanseras. En studie från Sahlgrenska akademin, publicerad i tidskriften PLOS One, klargör att utlandsfödda kvinnor deltar i samma utsträckning som svenskfödda med motsvarande utbildningsnivå och inkomst.

• En ny metod kan förutsäga kvinnors risk för bäckenbottenbesvär efter barnafödande

[2017-11-06] En ny statistisk metod, som bland annat utvecklats av forskare vid Sahlgrenska akademin, kan användas för att förutse vilka gravida kvinnor som har stor risk att långt senare i livet utveckla för problem med inkontinens, framfall och andra bäckenbottenbesvär efter vaginal förlossning. Med metoden kan gravida som inte har ökad risk bli lugnare inför sin förlossning, medan kvinnor med högre risk kan komma att erbjudas kejsarsnitt. Metoden finns redan fritt tillgänglig på nätet.

• Gener bakom graviditetslängd och förtidsbörd identifierade

[2017-09-08] Generna som styr graviditetslängd och sannolikheten för förtidsbörd har identifierats i en studie på totalt över 50.000 kvinnor. I en artikel i The New England Journal of Medicine (NEJM) beskrivs ett vetenskapligt genombrott som öppnar för bättre hälsa och överlevnad hos barn.

• Dåliga resultat för flertalet behandlingar av inkontinens

[2017-04-05] Kirurgi är den säkraste metoden mot inkontinens - drygt åtta av tio botas - medan övriga behandlingar ger avsevärt sämre resultat. Det framgår av en systematisk översikt av tio års insatser i världen mot ett medicinsk och mänskligt problem som bara växer.