• Studie visar på lägre dödlighet vid igångsättning efter 41 graviditetsveckor

[2019-11-21] Att sätta igång en förlossning vid 41 fullgångna graviditetsveckor istället för vid 42 tycks vara säkrare för barnets överlevnad, visar ny svensk forskning. Den aktuella studien väntas bli en viktig pusselbit inför kommande ställningstaganden inom förlossningsvården.

• Tre från vår institutionen får VR-bidrag inom Medicin och hälsa

[2019-10-25] Nu har Vetenskapsrådet offentliggjorde sina beslut om vilka ansökningar som beviljats bidrag inom Medicin och hälsa 2019. Tre forskare vid vår institution får totalt 18,6 miljoner kronor för att forska kring bland annat svår syrebrist hos för tidigt födda, genetik och graviditetslängd, samt cellterapi mot melanom

• Komplexa samspel i genetiken bakom barns födelsevikt

[2019-06-26] Ett barns födelsevikt styrs av både mammans och barnets genetik, och samspelet däremellan kan vara påfallande raffinerat. Det framgår av den hittills största studien i sitt slag, med drygt 200 internationella forskare involverade.

• Ny test förbättrar diagnostiken av äggstockscancer

[2019-06-26] Majoriteten av de kvinnor som opereras på misstanke om äggstockscancer visar sig vara helt friska eller ha godartade äggstocksförändringar. Nu har svenska forskare utvecklat en metod som ger bättre träffsäkerhet i diagnoserna.

• Första födseln efter robotassisterad livmodertransplantation

[2019-04-11] En pojke på 48 centimeter och 2900 gram - nu är det första barnet fött efter teknikskiftet inom den världsledande forskningen om livmodertransplantationer i Göteborg. Förlossningen med planerat kejsarsnitt skedde på måndagen den 8 april, och hela familjen mår bra.