Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Välkommen till avdelningen för obstetrik och gynekologi

Som ingår i institutionen för kliniska vetenskaper

Vid avdelningen för obstetrik och gynekologi tillhörande sektionen för kvinnors och barns hälsa pågår klinisk forskning inom en rad olika fält. Forskningsprojekten sammanställs varje år i en katalog som ges ut i samarbete med Kvinnosjukvården och Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset.


Första födseln efter robotassisterad livmodertransplantation

 En pojke på 48 centimeter och 2900 gram – nu är det första barnet fött efter teknikskiftet inom den världsledande forskningen om livmodertrans-plantationer i Göteborg. Förlossningen med planerat kejsarsnitt skedde på måndagen den 8 april, och hela familjen mår bra.
– Det är en fantastisk känsla att förlösa ett barn som är så speciellt och efterlängtat, säger Pernilla Dahm-Kähler, ledande robotkirurg och gynekolog i teamet. Den känslan delar hon med Niclas Kvarnström, ansvarig transplantationskirurg och professor Mats Brännström, som leder forskningsarbetet. Alla tre är forskare och medarbetare vid vår institution.

Läs pressmeddelandet från Sahlgrenska akademin.


Ökad risk för psykisk ohälsa om ens mamma vårdats för infektion under graviditeten

FORSKNING: Risken för autism och depression hos en person ökar om hens mamma under graviditeten vårdats på sjukhus med en infektion. Det visar en stor svensk observationsstudie på närmare 1,8 miljoner barn.

– Resultaten tyder på att det kan finnas anledning att förebygga och förhindra infektion under graviditeten så långt som möjligt, exempelvis genom att följa rekommendationerna för influensavaccinering, konstaterar Verena Sengpiel, docent i obstetrik och gynekologi vid vår institution.
Läs mer i pressmeddelandet 190307


Akademidagen - en dag kring forskning för barns och kvinnors hälsa

FOU-rådet bjöd, den 28 februari, för första gången in alla medarbetare till en heldag om den forskning som bedrivs på Område 1. Syftet med dagen var att synliggöra den vetenskapliga produktionen, den akademiska visionen, samt att nätverka. Förutom intressanta föreläsningar blir det två postersessioner.

Ta del av de inspelade föreläsningarna


Fler forskningsnyheter hittar du här

 


 

Disputationer vid avdelningen

Pihla Kuusela - Ultrasound measurement of cervical length in the second trimester of pregnancy for prediction of preterm delivery

Disputation: 2019-05-24 kl 13:00

Länk till avhandlingen och kort sammanfattning finnas på Pihla's profilsida

Forskningskatalogen 2018

Sedan snart ett decennium redovisar Sektionen för kvinnors- och barns hälsa (område 1) årligen sin gemensamt forskningen i en särskild katalog. Här samlas information om de forskningsprojekt som bedrivs här så att alla som arbetar inom Västra Götalandsregionen, vid Sahlgrenska akademin och Göteborgs universitet, samt övriga forskare och en större allmänhet, lätt kan få en bild av vår forskning.
Läs och ladda ner forskningskatalogen

Gener bakom graviditetslängd och förtidsbörd identifierade

Bo Jacobsson berättar hur de hittade generna bakom graviditetslängd och för tidiga födslar och varför det är viktigt

Kontaktinformation

Kvinnokliniken

SU/Östra, 416 84 Göteborg

Besöksadress:
Journalvägen 6

Telefon:
031-343 42 16

Kalender

Till kalendern

Göteborg värd för ICS 2019

2019 är Göteborg värd för ICS globala konferens kring inkontinens

The International Continence Society ICS lockar årligen över 3000 delegater från världens alla hörn till en unik tvärvetenskaplig konferens.
Vill du veta mer gå in på ICS's webbplats för 2019 års möte

Så här gick det till när Göteborg vann i stor konkuren.

Sidansvarig: Susanne Lj Westergren|Sidan uppdaterades: 2019-06-19
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?