Som ingår i institutionen för kliniska vetenskaper
Vid avdelningen för obstetrik och gynekologi tillhörande sektionen för kvinnors och barns hälsa pågår klinisk forskning inom en rad olika fält. Forskningsprojekten sammanställs varje år i en katalog som ges ut i samarbete med Kvinnosjukvården och Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset.
FORSKNING: Att sätta igång en förlossning vid 41 fullgångna graviditetsveckor istället för vid 42 tycks vara säkrare för barnets överlevnad, visar ny svensk forskning. Den aktuella studien väntas bli en viktig pusselbit inför kommande ställningstaganden inom förlossningsvården.
Läs hela pressmeddelandet.
BIDRAG. Eridan Rocha Ferreira, forskare verksam på avdelningen för obstetrik och gynekologi vid institutionen för kliniska vetenskaper, är en av årets två mottagare av Hasselbladstiftelsens anslag till stöd för kvinnliga forskares vidaremeritering inom naturvetenskap. Anslaget ger henne en miljon kronor och möjlighet att etablera sig som en självständig forskare. Läs hela nyheten i Akademiliv
FORSKNING: Ett barns födelsevikt styrs av både mammans och barnets genetik, och samspelet däremellan kan vara påfallande raffinerat. Det framgår av den hittills största studien i sitt slag, med drygt 200 internationella forskare involverade.
- Att förstå de faktorer som påverkar födelsevikten är angeläget eftersom barn som föds med mycket hög eller mycket låg födelsevikt har sämre överlevnad och högre risk för att drabbas av metabola sjukdomar senare i livet, säger Bo Jacobsson professor i obstetrik och gynekologi och ansvarig för en norsk och svenk del av studien. Läs hela pressmeddelandet från Sahlgrenska akademin
FORSKNING: Det är forskare vid Uppsala universitet och Sahlgrenska akademin som nu utvecklat en metod där man genom ett blodprov kan diagnosticera cancern utan att behöva operera. Upptäckten kan leda till färre onödiga och riskfyllda operationer, visar en studie publicerad i Communications Biology.
– Vi behöver bli mer träffsäkra i vår diagnostik. För att upptäcka ett fall av cancer opererar vi upp till fem kvinnor, men det är det säkraste alternativet när de visar en avvikelse på ultraljud och vid misstanke om en eventuell cancer. Det finns ett stort behov av ett enkelt blodtest som skiljer ut oklara fall från kvinnor med cancer, säger Karin Sundfeldt, överläkare och professor i obstetrik och gynekologi vid institutionen för kliniska vetenskaper. Läs hela pressmeddelandet
En pojke på 48 centimeter och 2900 gram – nu är det första barnet fött efter teknikskiftet inom den världsledande forskningen om livmodertrans-plantationer i Göteborg. Förlossningen med planerat kejsarsnitt skedde på måndagen den 8 april, och hela familjen mår bra.
– Det är en fantastisk känsla att förlösa ett barn som är så speciellt och efterlängtat, säger Pernilla Dahm-Kähler, ledande robotkirurg och gynekolog i teamet. Den känslan delar hon med Niclas Kvarnström, ansvarig transplantationskirurg och professor Mats Brännström, som leder forskningsarbetet. Alla tre är forskare och medarbetare vid vår institution.
Läs pressmeddelandet från Sahlgrenska akademin.
Fler forskningsnyheter hittar du här
Lennart Blomqvist - Recurrent unexplained first-trimester miscarriage. Effects of acetylcalicylic acid, platelet aggregation and thyroid disease
Tid: 2019-11-08
Farnosh Zakerkish Sørensen - OVULATION: Intra-ovarian mechanisms
Tid: 2019-12-19 kl 09:00
Länk till avdelningens disputationer
Sedan snart ett decennium redovisar Sektionen för kvinnors- och barns hälsa (område 1) årligen sin gemensamt forskningen i en särskild katalog. Här samlas information om de forskningsprojekt som bedrivs här så att alla som arbetar inom Västra Götalandsregionen, vid Sahlgrenska akademin och Göteborgs universitet, samt övriga forskare och en större allmänhet, lätt kan få en bild av vår forskning.
Läs och ladda ner forskningskatalogen
Bo Jacobsson berättar hur de hittade generna bakom graviditetslängd och för tidiga födslar och varför det är viktigt
SU/Östra, 416 84 Göteborg
Besöksadress:
Journalvägen 6
Telefon:
031-343 42 16
FOU-rådet bjöd i våras, för första gånge, in alla medarbetare till en heldag om den forskning som bedrivs på Område 1. Syftet med dagen var att synliggöra den vetenskapliga produktionen, den akademiska visionen, samt att nätverka. Förutom intressanta föreläsningar blir det två postersessioner.
Ta del av de inspelade föredragen från Akademidagen 2019
19 dec kl 09:00 [Disputation]
The International Continence Society ICS lockar årligen över 3000 delegater från världens alla hörn till en unik tvärvetenskaplig konferens.
Vill du veta mer gå in på ICS's webbplats för 2019 års möte